2018. április 28., szombat

Solymár István: Nagy István - Jelenlegi ára: 1 400 Ft

"Művészmonográfiák" elnevezésű sorozatunknak solymár István könyve, immáron a harmadik kötete, de az első, amely a magyar festészet egyik klasszikusáról szól.
Azt, hogy a sorozat keretében kiadónk "műsorra tűzte a nagy István munkásságát bemutató köttet - feltehetően - nem kell indokolni. A halhatatlan székely piktor életműve, szerepe hazai festészetünk történetében, egyszeri és utánozhatatlan művészete bőven elvégzi a "megmagyarázás" feladatát, megérteti újra felfedezésének fontosságát.
Solymár István e könyvének írásakor bizonyos értelemben kettős munkát végzett el. Egyrészt szabályos, aprólékos, feltáró-bizonyító tanulmányt írt, egyszersmind azonban becsületesen hadakozik a nagy istván-i piktúrát egykor ért vádak ellen.
Solymár a székely mester művészete iránt érzett megbecsülését nem csupán munkájának lelkiismeretes megszerkesztésével, tudományos hitelével, objektivitásával fejezi ki. megfogalmazásai, amelyekkel megközelíti az oeuvre-t, irálya, amellyel elmondja a festő élet- és pályatörténetét, mintegy megkönnyíti az olvasónak a találkozást, a megismerkedést Nagy Istvánnal és festészetével.
Kiadónk arra törekedett, hogy ne csupán hasznos, hanem szép könyvet is nyújtson a kötet olvasóinak. Igyekezetünk eredményeképpen a 214 fekete-fehér, valamint 55 színes reprodukciót tartalmazó kiadvány nem pusztán egy nem eléggé méltatott festő munkásságát ismerteti, hanem művészi élményt nyújt mindazoknak, akik lapozgatnak benne.
Solymár István, a neves művészettörténész a Magyar nemzeti Galéria helyettes főigazgatója azonban nem örülhet velünk együtt kötete megjelenésének. Súlyos betegsége akkor ragadta el tőlünk, amikor kézirata nyomdába került. nagyszerű monográfiája, mely immár posztumusz-kötet, legyen így hát megemlékezés is róla.
Szerző
Solymár István
Szerkesztő
Kajetán Endre
Róla szól
Nagy István
Fotózta
Petrás István
Horvai József
Lektor
Aszalós Endre
Pogány Ö. Gábor
Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata (Budapest) , 1977
Vászon , 349 oldal
A papír védőborító kissé sérült.
Nyelv:
Magyar 
Méret:
32 cm x 24 cm
ISBN:
963-336-039-0
Megjegyzés:
Színes és fekete-fehér reprodukciókkal illusztrálva.


Jelenlegi ára: 1 400 Ft
Az aukció vége: 2018-05-19 00:47 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése